Идеи за зелени бизнеси

Дрехи от отпадъци, събрани в Средиземно море, защо не?

В белгийския град Мехелен студенти в модни дисциплини, вдъхновени от идеята за кръгова икономика, с охота превръщат текстилни отпадъци в шедьоври на шивачното изкуство.

Те привлекли в екипа си майстори на текстила от Сирия. “Трима талантливи новодошли донесоха ценно ноу-хау от текстилната индустрия на Алепо в колектива. Ние ценим културното разнообразие, което те добавят, както и каузата, в която всички ние работим заедно - за планета без отпадъци. Ние вярваме, че можем да спасим света, като използваме креативност, майсторство и циркулярност”, разказват партньорите от The CiLAB Collective.
Другото, с което се занимават е да събират текстилни материали, останали след мащабни градски събития на открито - като фестивали и концерти, текстил от палатки фирми за отдаване под наем - преработват ги и ги включват отново в употреба.

Целта е ясна - да се повиши знанието ни за кръговата икономика, да разберем важността за ангажирането на гражданите и тяхното вдъхновяване да възприемат устойчиви навици на потребление и модели на поведение, като цяло - по-нататъшно насърчаване намаляването на отпадъците, спестяването на енергия и кръговото мислене.

Френска компания представи как шие спортни дрехи от …. събраните в Средиземно море отпадъци. Обработват ги чрез специална технология и произвеждат уникални спортни костюми - шорти, анцузи, чорапи, футболни екипи и други.

Те предлагат на спортните клубове да събират старото си текстилно оборудване и да го предадат за рециклиране.

Фланелките в добро състояние се даряват на академии за млади спортисти в развиващите се страни, а повреденият и износен текстил се натрошава, разтопява и трансформира в образователен материал на марката PHENIX R-SHAPE® - чаши, конуси, обръчи и др.

Тяхна инициатива е също събирането на пластмасови отпадъци от партньорски клубове, които по-късно са рециклирани и превърнати в полиестерно оборудване - пълен кръг на материалите.

“Ние работим в сътрудничество с клубовете, за да разберем техните нужди и да съберем пластмасовите отпадъци на стадиона, в офиса или в университете, наемаме колектори и специални шредери. По този начин можем да транспортираме PET люспи, които след това се трансформират в полиестер в Испания, преди да бъдат изтъкани на дрехи в Португалия”, споделят опита си от PHENIX R-SHAPE®.
Made on
Tilda